Leestips en activiteiten

Als vermoeidheid chronisch wordt, is je lichaam niet meer goed in staat om de nodige energie op te slaan. Wie met zulke klachten naar de dokter gaat, krijgt vaak te horen dat genezing moeilijk of zelfs onmogelijk is. Termen als fybromyalgie, ME en CVS (Chronische Vermoeidheid Syndroom) verhullen nogal eens dat de arts het ook niet precies weet. Die zegt dan dat het ’tussen je oren zit’.

Zoals psychiater Bram Bakker in het voorwoord van dit boek schrijft, zijn chronisch vermoeide patiënten in de eerste plaats gebaat bij een praktische aanpak. Stans van der Poel heeft met haar praktische aanpak bij veel CVS patiënten vooruitgang geboekt. Met de door haar ontwikkelde Energy Control Methode meet je nauwkeurig je energieniveau. Daarmee kan individueel bepaald worden wat je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen, zodat je energie op peil blijft en vermoeidheid geen chronisch probleem meer is.

Stans van der Poel (1955) heeft veel ervaring met het revalideren van o.a. long-, diabetes 2- en CVS-patienten en met het begeleiden van duursporters. Zij bedacht en ontwikkelde apparatuur om ademhaling en hartslag in beeld te brengen, als basis voor training en therapie. Als Energy Control Coach gebruik ik deze apparatuur. Het boek Chronische vermoeidheid nooit meer! is bij mij te koop.

Je loopt hard en je blijft hangen op hetzelfde niveau. Je wil wel beter worden, maar je weet niet precies hoe je dat aan moet pakken met een schema, ademhalingsoefeningen of een hartslagmeter. In dit boek leggen Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slim traint en goed herstelt. Het duo is bekend geworden met De Marathonrevolutie – het schema waarbij je maximaal 14 kilometer traint in aanloop naar de marathon. In dit boek zijn de bestsellers Ik, hardloper en De Marathonrevolutie gebundeld en aangevuld met nieuwe kennis en oefeningen. Stans van der Poel (1955) is voormalig hoofd van een longfunctie-afdeling in een ziekenhuis en een lopende encyclopedie als het gaat om ademhaling en inspanningsfysiologie. Ze begeleidde al duizenden sporters en leidde honderden trainers en behandelaars op. Koen de Jong (1979) schreef zes boeken over sport, kou en ademhaling. Van zijn werk zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meerdere landen vertaald. De hardlooprevolutie is bij mij te koop.

“Het maakt niet uit wat we eten, hoeveel we bewegen, hoe veerkrachtig onze genen zijn, hoe mager of jong of verstandig we zijn; dat baat allemaal niets als we niet correct ademhalen … De ontbrekende pilaar voor gezondheid is adem. Daar komt alles samen”, aldus James Nestor in zijn boek Het nieuwe Ademen 

Dit boek is echt een aanrader als je meer wilt weten over wat ademhalen met je gezondheid doet. De auteur, die zijn hele leven al kampt met gezondheidsklachten (chronische neusverstopping, slaapapneu en ademhalingsproblemen) beschrijft zijn zoektocht om gezonder te worden. Hij laat zich gedegen informeren om uiteindelijk zelf allerlei experimenten te ondergaan. Het boek leest gemakkelijk en is soms hilarisch.

 

ACTIVITEITEN:

Zaterdag 20 april 2024: voorbereidingsdag lange wandeltochten

Anneke Koeckhoven, Chi Walking-instructeur en lange-wandeltocht-ervaringsdeskundige komt in het voorjaar weer naar Rijsoord om een workshop te verzorgen met als thema: hoe kan je een lange wandeling het beste vormgeven. Natuurlijk met veel tips en tops waarbij jouw mogelijkheden centraal staan. De feedback op jouw houding wordt ook aan je teruggekoppeld via beeldmateriaal. De ademhaling, heel belangrijk voor je herstel, komt uiteraard ook aan bod.

INHOUD VAN DE DAG

`s Morgens:
* Introductie met Annekes ervaringen van de `Camino`
* Fysieke basishouding
* Wandeltechniek
* Ademen
* Hartslag. Belastbaarheid van je lichaam en de hoeveelheid tijd om te herstellen.

Heerlijke Lunch:
Een restaurant in de buurt waarbij je een keuze kan maken uit de lunchkaart en ook je dieetwensen zelf (bij je aanmelding) kan aangeven.

`s Middags:
Uitgebreide informatie over:
rugzak, kleding, schoeisel, overnachtingen, voedsel & drinken, verzorgingsproducten en verdere relevante zaken.

Datum: zaterdag 20 april 2024 
Tijd: 10.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: Rijksstraatweg 97, 2988 BB, Ridderkerk-Rijsoord

Prijs: € 145,00. Dit is inclusief een heerlijke lunch, koffie, thee en water.

Wat trek je aan? Los zittende vrijetijdskleding en schoenen waarop je lekker wandelt. En doe voldoende warme kleding aan. We gaan natuurlijk ook outdoor!

Aantal cursisten? De workshop is vol bij 10 aanmeldingen.

Het belooft een zeer inspirerende dag te worden met heerlijke energie. Een dag waarin we samen spelenderwijs op pad gaan.
En……. je gaat op de dag zelf een superhandige Pen & Blocnote van je enthousiaste docenten Belia & Anneke als cadeautje krijgen.

Kijk ook ter inspiratie in het blad Yoga International. In de editie van September 2022 staat een heel mooi artikel over de ChiWalking techniek in combinatie met Annekes Camino wandeltocht van 2016. De foto`s ondersteunen de tocht beeldend. Het artikel heet: Van hollen naar wandelen.

Blessed are you pilgrim, because you have discovered that
the authentic `way` begins when it is completed.

CONTACT & AANMELDING
Belia Visser-Staat: info@air-ademcoaching.nl  Tel: 06 33 77 78 34
Anneke Koeckhoven: info@hollendstilstaan.nl  Tel: 06 27 37 10 40 (www.hollendstilstaan.nl)